Mezinárodní den archeologie 2023

Přijměte srdečné pozvání na další ročník Mezinárodního dne archeologie, který se letos bude na FF UK slavit v trošku netradičním termínu ( 1. říjnovou sobotu) a v netradiční formě (jednotné téma), ale na tradičním místě (areál Karolina).

Těšíme se na vás v sobotu 7. října, program začíná v 10.00 a končí v 16.00 a sejdeme se opět v areálu Karolina, vstup z Celetné 20.

Tématem letošního ročníku bude jídlo a pití od pravěku až po novověk, dozvíte se tedy, co všechno si mohli naši předkové uvařit, jaké plodiny pěstovali a jaké planě rostoucí sbírali, zjistíte, jak se pracovalo s pazourkovými nástroji, jak vypadal jídelníček starých Egypťanů,  seznámíte se s tím, co nesmělo chybět na obětním stole pro potravu zesnulých a proč bylo důležité donášet čerstvé jídlo do hrobek, co lidí popíjeli v antice a co lze vyčíst z mlecích kamenů, dozvíte se, co by si vzal sebou Kelt ke svačině, ochutnáte „pravěké“ pivo, zjistíte, co jedla a pila germánská elita a jak vypadala raně středověká hostina dálného severu a co všechno jedli lidé na Velké Moravě, zjistíte, jaké byliny a koření se pěstovaly a používaly ve Franské říši a  seznámíte se zahradnickou příručkou z 9. století, a dozvíte se vše o historií výroby chlazených pochoutek, zkusíte si vyrobit svůj vlastní perníček, upečete si pravěkou placku, a také si budete moci prohlédnout originály i repliky keramiky a skla. Součástí programu budou i již tradiční „archeologické jednohubky“, krátké pětiminutové přednášky na atraktivní témata, tentokrát týkající se jídla a pití. Děti si budou moci zasoutěžit a zkusit si, jak si naši předkové zajišťovali obživu (lovení ryb a zvěře, sběr plodů a poznávání bylin).

Vytvořili jsme také FB událost, kde se budete postupně dozvídat podrobnosti o jednotlivých stanovištích.

Na pořádání MDA se účastní Ústav pro archeologii FF UK, Ústav pro klasickou archeologii FF UK, Český egyptologický ústav FF UK, Ústav etnologie FF UK, Hrdličkovo muzeum člověka PřF UK, Filosofický ústav AV ČR – projekt Alchymie vůní, Východočeské muzeum v Pardubicích, perníkářka Dana Holmanová a domácí pivovar Lesia brewery,, reenacment skupiny Sköll reenacment projekt Marobudum,Teuta Ganna a Ludwigs Franken.

O občerstvení návštěvníků se postarají Perníčkovi – Kavárna Staré časy.

Pozvánku na Mezinárodní den archeologie a mnoho dalších akcí a tipů na výlet najdete na portálu kudyznudy.cz

 

Dále najdete pozvánku na MDA a další zajímavé akce v Praze na portálu CityBee

 

 

 

Úvod > Nástěnka > Mezinárodní den archeologie 2023