Mezinárodní den archeologie 2023 – fotografie a zhodnocení

Mezinárodní den archeologie na Filozofické fakultě UK je již minulostí. Letošní ročník byl tematický a věnoval se jídlu a pití od pravěku do novověku a slogan „Jedli, pili, hodovali, na období nekoukali“ tématu samozřejmě odpovídal .
Pro zajímavost, například jen na jednom ze stanovišť našeho Ústavu pro archeologii (stanoviště raného středověku – velkomoravského období) se snědlo a vypilo 10 litrů kvasu, hrnec jetelového nápoje s medem, celý kotel polévky z vývaru z morkových kostí s cibulí, česnekem, žlutou mrkví, kopřivami, naklíčeným obilí a tymiánem, dva kbelíky kaší z hrachu (jedna s morkem, řebříčkem a česnekem, druhá na kyselo s koprem a jablečným octem), obrovská mísa sladké kaše z rozvařeného ovoce se smetanou a hrubě nadrcenou moukou slazené medem a mísa tvarohové pomazánky s cibulí a kmínem. Všem návštěvníkům asi opravdu chutnalo, protože nám na dně jednoho kbelíku zbylo jen trochu hrachové kaše.
Počet návštěvníků letošního ročníku Mezinárodního dne archeologie na FF UK se přiblížil číslu 1500, jsme z toho v šoku a moc děkujeme všem, že za námi dorazili a nebáli se ochutnávat naše výtvory.
Dovolte, abychom zde poděkovali vedení Filozofické fakulty za finanční podporu, Univerzitě Karlově za poskytnutí prostor nádvoří Karolina a studentského klubu, panu Kulhavému za pomoc s připojením k elektřině, Oddělení pro vnější vztahy FF UK za propagaci na fakultním webu a FB a zapůjčení stojanů, termosů a dalšího materiálu, Laboratoři výpočetní techniky za zapůjčení reproduktoru s mikrofonem, panu řidiči Kubíkovi za pomoc s odvozem věcí z hlavní budovy do Celetné a zpět, Ústavu českého jazyka a teorie komunikace za zapůjčení pojízdného dětského koutku, firmě Perníčkovi za občerstvení a všem milým dárkyním a dárcům za sladkosti a drobnosti, které jsme rozdávali dětem při předávání medailí a diplomů po splnění všech úkolů.
Velké poděkování ale patří samozřejmě hlavně kolegyním a kolegům z řad archeologů, antropologů, pedagogů, studentů, doktorandů, absolventů, reenactment skupin a mimofakultních dobrovolníků (většinou rodinných příslušníků), kteří trpělivě šest hodin vyprávěli, „mžourali“ do mikroskopu, odpovídali na dotazy, servírovali své dobroty, čepovali pivo a rozlévali víno, zatápěli pod ohništi, pekli placky a perníčky, ale také seděli u infostánku, rozdávali letáky a publikace, sčítali návštěvníky, obsluhovali stanoviště „pravěkého kruhového tréninku“ a nebo prezentovali „archeologické jednohubky“.
Zvláštní poděkování pak patří obzvláště studentkám a studentům našeho ústavu v čele s už ex studentkou Mgr. Lucií Novotnou (Lucie úspěšně zakončila navazující magisterské studium letos v září a na přípravu MDA si dokonce vzala v muzeu, kde pracuje, dovolenou, je jedním z dlouholetých hlavních organizátorů MDA a hlavně tvůrkyní všech propagačních materiálů a fotek), kteří navíc od brzkého sobotního rána trpělivě nosili veškerý materiál, stoly, židle, ohniště, uhlí, připravovali občerstvení pro všechny účinkující a ještě se nechali bez reptání navléct do dobových oděvů, a hlavně to pak potom ještě všechno zase odnesli k nám na ústav.
Takže ještě jednou velké díky všem, bylo to úžasné a dlouho budeme vzpomínat na to, jak se na nádvoří Karolina „jedlo, pilo, hodovalo, na období nekoukalo“.
Fotografie z Mezinárodního dne archeologie na FF UK si můžete prohlédnout na ústavním rajčeti (autorkami fotografií jsou sestry Lucie a Kristýna Novotné).

Úvod > Nástěnka > Mezinárodní den archeologie 2023 – fotografie a zhodnocení